Fetmakirurgi

Fetmakirurgi räddar liv. Det anser Ingmar Näslund, docent och kirurg vid Universitetssjukhuset Örebro (USÖ), och en av världens främsta experter på gastric bypass, den mest framgångsrika operationsmetoden för att hjälpa extremt feta personer till ett längre liv.




Det finns indirekta bevis för att dödligheten minskar. Vi har följt 2000 opererade och en kontrollgrupp med lika många feta icke-opererade, de flesta under snart tio år. Viktminskningen i operationsgruppen gör att alla följdsjukdomar till fetman förbättras eller försvinner. Därför har vi anledning att tro att överdödligheten som fetma medför reduceras. Säkert får vi veta inom ett år.



För att stärka kunskapen om långtidseffekter, förbättra teknik och vård och följa trender startar landets fetmaopererande kliniker nu ett gemensamt nationellt kvalitetsregister.

Livskvaliteten förbättras dock vid viktnedgång och ju större viktnedgång desto bättre livskvalitet.


Rhodos

Nu har jag hittat hotellet jag vill bo på då jag åker till Rhodos....


Fräscht lägenhetshotell med perfekt läge i Rhodos stad.

Trevliga enrumslägenheter med två sängar
Kombinerat sovrum/minikök
Alla lägenheter har kokplattor, kylskåp och enkel köksutrustning. TV, telefon och hårtork. Dusch och wc. Balkong. Städning 7 ggr/vecka.




Bad300 m
Centrum100 m
Reception24 tim
HissJa
Etage5
PoolJa
BarnpoolJa
RestaurangJa
BarJa


Varför äter vi som vi äter

Debatter om bantning och övervikt brukar nästan alltid handla om vad vi äter.Ju mer man läser om mat och ätande, desto mer inser man hur mycket som styrs av kropsliga processer....
Dit hör aktiviten i hypothalamus, ett område i hjärnan som reglerar hunger, törst, dygnsrytm, sexulaitet :) och försvarsbeteende. Då vi med hjälp av "den fria viljan" försöker dra ner på kalorierna stretar hypothalamus emot med en rad andra system.


Kirurgi är i nuläget den enda långvarigt fungerande metoden att behandla överviktiga som har ett BMI på 35 eller mer. Den gruppen utgör i Sverige mer än 150 000 vuxna.
Den som hävdar att övervikt är självförvållad och därför ingenting som bör hanteras av den offentliga finansierade vården för logikproblem. För hur skall man göra med alla de andra mer eller mindre självförvållande sjukdomstillstånd?
Skall vi inte ta hand om dem som brutit ben i skidbacken?
De som brutit lårbenshalsar för att tidigare i livet ätit för lite kalcium och sedan på ålderns höst fallit på mattan?
Skall vi stänga igen sveriges tryckkammare med hänvisning till att den som drababs av livshotande dykarsjuka minsann själv dykt sig till sjukdomen?
Och hur är det med alla andra livsstilsutlösande sjukdomar?

De som menar att man inte kan operera alla har en moralisk skyldighet att svara på frågan vilka man i så fall ska operera och vilka man skall välja bort. Och hur är det förenligt med den svenska principen om vård efter behov?


Rhodos

Har suttit o kollat på bilder och resor till Grekland, ni vet jag skall ju åka dit i augusti, det skall bli så otroligt skönt, jag och en tjej kompis som skall åka 1 vecka till Rhodos.
Jag har varit på Rhodos för 15-16 år sedan och nu  vill jag åka dit tillbaka.
Jag älskar Grekisk mat och för att inte prata om människorna som bor där, snygga karlar....


En av Europas klassiska medeltidsstäder med kontraster mellan gammalt och nytt. Kultur, shopping, trendigt kaféliv och långa nöjesnätter i en spännande kombination.

Ett stort nöjesutbud. I Rhodos stad t ex finns det mesta! Lång bargata, diskotek, nattklubbar och kasino. Stort utbud av restauranger med mat från alla världens hörn. Den grekiska maten smakar allra bäst på de mindre tavernorna utanför turiststråken. I Gamla stan finns det ett flertal trevliga barer och restauranger.


Nöjd

Jag är jättenöjd med min viktnedgång. Hade aldrig trott att man skulle gå ner så mycket på så kort tid, var på åb hos doktorn för några veckor sedan, hon tyckte kanske då att jag gått ner lite för fort och vill att jag skall utöka med t.ex en kvällsmacka innan sänggång. Jag äter ju som man skall och motionerar.
I förrgår var jag hos en kompis och fick av henn ett par jeans i strl 40....Jag prövade dem och de var en aningen spända, men jag kom i alla fall i dem och det är ju huvudsaken eller hur?.....

Men sen är det då dethär med att huvudet skall också hänga med denna viktnedgång och det gör den ju inte riktigt...jag fotar ju mej minst 1 gång/månad för att se att jag verkligen förändrats.
Jag har liksom stannat min bild av mig själv från det att jag vägde nånstans runt 100-110kg. Förnekelse, javisst.

Det finns så många nya sätt att sitta och nya ställen att gå på. Att våga gå in i trånga utrymmen eller ta sig mellan stolar på t.ex. ett café.
Det finns så mycket nytt att prova därute! Smile

Ny bild!

Min son tog nya bilder på mej igår, här kommer en bild:

image24


ha det gott alla min blogg vänner!


Ingen återvändo :)

Nu finns det ingen återvändo...
Har nu precis för 5 minuter sedan anmält mej till Tjejmilen!
Söndag 31 augusti 2008 Kl. 12.00
Idag 223 dagar kvar!

Att springa en mil är en prestation oavsett vilken fart du håller. Det är en lycka att nå målet och känna tillfredställelsen av att "Jag klarade det!"



Tjejmilen har start och mål vid Filmhuset på Gärdet i Stockholm. Första start är kl 12.00.



Någon som vill följa med?

Dags för gymmet!

Idag har jag varit på gymmet....med kilalrna som spänner upp sin muskler så fort det går förbi en snygg, helst blondin brud...ni vet vad jag menar..*asg*
Men mej spänner de inte upp för...men de behöver de inte heller...jag går inte dit alla fall för att se på dessa killar...jag tycker inte ens de är snygga...
Jag tränade idag hela kroppen, detta för att jag skall känna mej hemma med alla apparater, tränade 3*10 minuter/apparat, så som man egentligen skall göra, det kändes faktiskt riktigt bra efteråt och om jag hade hunnit hade jag även tagit några simtag efteråt, men måste hem för att hämta barnen....

Imorgon skall jag jobba kväll och då tänker jag åka till gymmet först och sen även ta och simma innan jobbet...Nu skall jag hårdträna inför Tjemilen i augusti... ;)

Kram på er mina bloggvänner





Mina framsteg!

Jag har verkligen gjort framsteg...jag är verkligen nöjd med mej själv.

Vet att det inte är lätt att ändra på inställningen till olika saker men tror ändå att om man är medveten om detta från början så kan man vara med och styra lite mer än om det kommer så att säga helt oförberett.

Kroppsuppfattningen, Jaaaa!
Men numera är jag en väldigt stolt tjej/kvinna för det jag åstadkommit - och därför kan jag bjuda på väldigt mycket!
Vacker är inget jag någonsin påstått att jag är, eller velat uppnå på utsidan!
Däremot har min egen upplevelese av att vara kopiöst överviktig, lärt mig att vara ödmjuk och vacker på insidan!
Det är också en kroppsuppfattning att ta till sig!
Eller hur?

God fortsättning....detta skall bli ett helt nytt år.....för mej!

Jaja minsann, detta skall bli ett helt nytt år och liv för mej, år 2008 skall bli början på mitt nya liv.
Jag skall inte låta någon ynklig mans person suga all energi av mej, nu är det slut på sådant trams...
Jag kan och jag skall....är mitt nya motto!

Snart är jag nere på min nya målvikt också...inte många kilon kvar nu....och det känns härligt.

-45 kg.Japp, jag vägde mig i måndags och vågen pekade på -45 kg!!!! *tjohooo* Åh vad skönt det känns!!!! Jag har verkligen kämpat för dom där kilona, även om det finns folk som tror att man kan ligga på sofflocket och ändå gå ner tackvare att man e viktopererad. Men nej nej och åter nej.Det krävs att man äter rätt och rör på sig...precis som alla andra gör då dom ska gå ner i vikt.

Så här fin är jag nu:

335484-23

I livet finns inga slutna dörrar, det gäller bara att hitta rätt nyckel...


RSS 2.0