Läste idag i DN

Operation mot fetma minskar kraftigt risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och cancer. Konventionell behandling mot fetma på svenska vårdcentraler har däremot ingen effekt alls.
Det visar en studie på fyra tusen svenska patienter med fetma, som publiceras i torsdagens nummer av tidskriften New England Journal of Medicine.



I samma nummer av New England Journal of Medicine publiceras också en amerikansk studie på åtta tusen patienter med fetma. Resultaten pekar entydigt åt samma håll: i den amerikanska studien gick dödligheten i den opererade gruppen ned med fyrtio procent, i den svenska studien med trettio procent. Diabetes som dödsorsak försvann nästan helt i den opererade gruppen, medan risken för att dö i cancer och hjärt- och kärlsjukdom minskade med sextio procent.

I dag finns ingen fastställd gräns i Sverige för hur fet man ska vara för att komma i fråga för operation. Men många läkare går efter amerikanska riktlinjer, som kräver ett BMI, body mass index, på 40, eller på 35 om man har andra riskfaktorer, som exempelvis diabetes.

De som opererades med den effektivaste metoden, gastric bypass, hade efter tio år gått ned i genomsnitt 25 procent. Kontrollpersonerna, som fått konventionell behandling, hade inte gått ned någonting.

Det går dock inte att komma ifrån att operationen kan leda till komplikationer som infektioner och blodproppar, och i värsta fall till dödsfall. Och den effektivaste metoden, gastric bypass, är något farligare. I den svenska studien dog fem av de 2.000 patienterna av operationen. Det motsvarar en dödlighet på 0,25 procent.

Lars Sjöström vill ändå rekommendera personer med fetma att ta risken:

- Som patient har man allt att vinna. Dödligheten går ned kraftigt. Och vi har mätt livskvalitet i andra studier. Det är otvetydigt: ju mer man går ned, desto bättre livskvalitet får man.



Kommentarer
Postat av: Monika

Du har helt rätt i att för de med riktigt stora överviktsproblem så är det bara operation som hjälper. Men det är viktigt med uppföljning också för problemen är rätt komplexa och det är trist att se dem som opererat sig och sedan går upp igen till stor övervikt.
Under kan dock ske utan operation. Min son hade ordentlig övervikt och en inställning att det ska andra skita i, jag är hur fet jag vill.
Sedan träffade han en tjej och bestämde sig för att gå ner i vikt.
Helt på egen hand och med promenader, annan träning och kostförändringar har han gått ner från 160 kilo till ca 90. Jag är stum av beundran, för han har så mycket att slåss mot i livet. Men han har fått mycket av min envishet förstås.

2007-11-11 @ 09:50:53
URL: http://blogg.aftonbladet.se/53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0