Finlands nationaldag


Idag firar jag och barnen Finlands Självständighetsdag! Me glasstårta, pepparkakor samt tända ljus skall på titta på President balen från presidentens slott.

I dag hissar de flaggan för 90 år av självständighet. Finska självständighetsdagen firas med stolthet och kärlek i hjärtat.

Närmare 2000 gäster är inbjudna till en stor gala som direktsänds på TV. Evenemanget lär ha mest tittare i året. Gäster är politiker, diplomater e.d. men även personer som presidenten i olika tillfällen har träffat under årets lopp. Under de senaste åren har man firat de fattigas självständighetsfest på Hagnäs torg i Helsingfors där man delar mat och kläder åt de mindrebemedlade.
Självständighetsdagen, den 6 december är den största statliga festen i Finland.

Det riksomfattande firandet av självständighetsdagen inleds med en flagghissning på Observatoriebacken i Helsingfors. Självständighetsgudtjäns tillhör varje kyrkas årliga evenemang och den följs av kransläggning på hjältegravarna. I Helsingfors domkyrka håll en festgudtjänst där Republikens president traditionellt är närvarande. Försvarsmakten arrangerar en parad i någon garnisonsort. På kvällen tänds levande ljus, vanligen två, i fönstren.


Kommentarer
Postat av: Pialotta/Kaffebönan

Det där firas verkligen.. såg det på TV om självständigheten. Glatt och trevligt ska det vara:-)
Tjingelong

2007-12-07 @ 19:24:18
URL: http://kafferasten.blogg.se
Postat av: Jada

Har du vaknat upp efter firandet än?
Ha det så bra!

2007-12-08 @ 19:41:40
URL: http://jada.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0